POZIV NA RADIONICU ”KAKO KUPITI ILI PRODATI MALO PODUZEĆE?”

Prodaja poduzeća jedan je od mogućih načina izlaska poduzetnika iz biznisa. U razvijenim zemljama, više od 40% poduzetnika odlučuju se prodati poduzeće radi odlaska u mirovinu, dok u toj situaciji djeci prepušta poslovanje oko 30% poduzetnika. I u Hrvatskoj, značajan udio poduzetnika generacije koja se nalazi pred umirovljenjem, svjesno je da je prijenos poslovanja na djecu dobra odluka samo u slučaju da su djeca motivirana i kompetentna za vođenje obiteljskog poslovanja. Ukoliko to nije slučaj, prodaja poduzeća zaposlenicima, drugom poduzeću u djelatnosti ili poduzetniku koji tek ulazi u poduzetništvo može biti dobro rješenje koje će omogućiti održivost poduzeća i radnih mjesta, te očuvanje obiteljskog kapitala.

 

Samim time i kupovina poduzeća čiji vlasnik odlazi u mirovinu može predstavljati dobru priliku za druga poduzeća i poduzetnike. Neke od prednosti otkupa uhodanog poslovanja su u preuzimanju prepoznatljivog branda, baze lojalnih kupaca, referenci, povoljnih uvjeta poslovanja s dobavljačima, educiranih zaposlenika, itd.

 

Ova radionica namijenjena je poduzetnicima koji razmišljaju o prodaji poduzeća, poduzetnicima koji žele širiti poslovanje kroz preuzimanje drugog poduzeća, osobama koje žele postati poduzetnici i istražuju mogućnost kupovine malog poduzeća poduzetnika koji odlazi u mirovinu ili iz drugih razloga napušta biznis. Također, radionica će biti korisna i zaposlenicima koji razmišljaju o otkupu poduzeća od poduzetnika – vlasnika poduzeća u kojem su zaposleni.

 

Radionica će se održati u četvrtak 20. svibnja 2021. godine od 11 do 15 sati u prostorijama Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci. Za prijavu na radionicu javite se na broj mobitela 098/944 8193 ili na e-mail: anamaria.kopric@kpc.hr

 

Radionicu organizira Križevački poduzetnički centar u suradnji s Centrom za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) u sklopu  projekta “Križevački poduzetnički centar u službi razvoja gospodarstva” sufinanciranog od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

Teme radionice:

  • Zašto i kada preuzimanje drugog poduzeća može predstavljati dobru poslovnu priliku?
  • Koje su faze u procesu kupoprodaje poduzeća?
  • Kako procijeniti vrijednost malog poduzeća u Hrvatskoj?
  • Kako pregovarati i kako zaštititi svoje interese i kao kupac i kao prodavatelj?

 

 

Predavači: dr.sc. Mirela Alpeza i Nikola Oršanić

 

Mirela Alpeza direktorica je CEPOR-a neovisnog policy centra usmjerenog na problematiku sektora malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj. Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku nositeljica je kolegija Obiteljsko poduzetništvo i Transfer poslovanja u malim i srednjim poduzećima. Članica je TRANSEO – Europskog udruženja za prijenos poslovanja malih i srednjih poduzeća. U posljednjih 10-ak godina pokrenula je niz inicijativa čiji je cilj pružanje podrške poduzetnicima u procesu prijenosa poslovanja (Forum obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja, Klub kupaca malih i srednjih poduzeća, Business Transfer Barometar Hrvatska, SENTOR – Klub poduzetnika seniora, itd.)

 

Nikola Oršanić je konzultant s više od 15 godina poduzetničkog iskustva u više projekata. Prodajom vlasničkih udjela u tri pravna subjekta stječe početno razumijevanje i iskustvo u prijenosu poslovanja. Dodatnim edukacijama u Hrvatskoj i inozemstvu u području poslovnog posredovanja odlučuje iskoristiti svoje dugogodišnje iskustvo te usmjeriti se na podršku mikro i malim tvrtkama u pripremi za prijenos vlasništva, procjenu vrijednosti te vođenje kompletne transakcije, a zainteresiranim kupcima nudi podršku kod pronalaženja željenog poslovnog subjekta kao način ulaska u poduzetništvo ili investiciju.