Nekategorizirano

ODRŽANO PREDAVANJE O SUFINANCIRANJU SUSTAVA ZA KORIŠTENJE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE U OBITELJSKIM KUĆAMA

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nedavno je objavio javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama i s 12 milijuna kuna sufinancirat će građanima nabavu i ugradnju kotlova na biomasu i dizalica topline. S ciljem upoznavanja građana s potankostima, u srijedu je održano predavanje u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci.

Nazočne je na početku pozdravio čelni čovjek grada, gradonačelnik Mario Rajn, a sa stručnog gledišta govorio je Ante Čikotić, nekadašnji državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Također je naglasio da će se između 600 i 700 kuća sufinancirati iz tih sredstava i da zainteresirani što prije trebaju krenuti u izradu projekta i prikupljanje potrebne dokumentacije. Skupu je nazočilo dvadesetak zainteresiranih građana. Puno toga konkretnog iznio je načelnik gornjoriječke općine Darko Fištrović gdje je ovih dana, također, organizirano istovjetno predavanje. On je iznio iskustva iz Gornje Rijeke gdje je na predavanju bilo pedesetak mještana, a 25 će se javiti na natječaj za sufinanciranje. Fištrović je spomenuo što je sve potrebno od dokumentacije za javljanje na natječaj, od popunjavanja prijavnog obrasca, kopije osobne iskaznice, dokaznice o vlasništvu ili suvlasništvu objekta, valjane građevinske dozvole i gruntovnog izvatka i napomenuo da se mora pripaziti i obvezno prikupiti potvrdu od katastra da objekt odgovara katastarskoj čestici u gruntovnici.

Natječaj je otvoren do iskorištenja predviđenih sredstava ili do kraja godine. Podsjećamo da je Fond 31. listopada pokrenuo novi Javni poziv za sufinanciranje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Ovisno o području gdje se kuća nalazi, moguće je dobiti poticaje u iznosima u rasponu od 40 do 80 posto, odnosno najviše do 35 tisuća kuna s porezom na dodanu vrijednost za ugradnju sustava na biomasu ili do 45 tisuća kuna s PDV-om za sustave s dizalicom topline.


no images were found