Nekategorizirano

Održana Javna panel rasprava „Problemi osoba s invaliditetom u zračnom prijevozu“

Dana 11.02.2017. u prostorima Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci u organizaciji Križevačkog poduzetničkog centra d.o.o., a na inicijativu putničke agencije ULIX održana je Javna panel rasprava „Problemi osoba s invaliditetom u zračnom prijevozu“.

Moderator rasprave bio je direktor Križevačkog poduzetničkog centra, mr.sc. Tihomir Hodak, a na početku prisutnim gostima obratili su se predstavnik tvrtke Ulix, župan koprivničko križevačke županije, Darko Koren i gradonačelnik grada Križevaca, Branko Hrg.

Panelisti koji su podijelili svoja iskustva s nazočnim gostima bili su: saborska zastupnica Ljubica Lukačić, zamjenik pravobraniteljice za osobe sa invaliditetom Darijo Jurišić, stručna suradnica Saveza osoba sa invaliditetom Republike Hrvatske Marica Mirić, predstavnica tvrtke Ulix Jelena Sabolek , predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci Petar Gatarić te  gospodin Siniša Kekić.

Na raspravi su sudjelovale osobe koje su svojim radnim i životnim iskustvom  itekako upoznate s problemima s kojima se susreću ne samo osobe s invaliditetom već i osobe s intelektualnim poteškoćama.

Tako su predstavljeni neki od najvećih problema s kojima se susreću osobe s invaliditetom:

Nedostatak educiranosti osoblja u zračnim lukama, problem prijevoza invalidskih kolica prilikom leta i česti gubitak istih nakon slijetanja na odredište, neprilagođenost javnog prijevoza potrebama invalida i nedostupnost informacija u pogledu putnog osiguranja, samo su neki od problema koji osobama s invaliditetom uzrokuju stres i neizvjesnost. Nameće se potreba jasne hijerarhijske odgovornosti te izbjegavanje dosadašnje prakse da avio kompanije određuju pravila postupanja i smještaja osoba s invaliditetom jer osobe s invaliditetom nisu socijalni slučajevi već klijenti/kupci kao i svi drugi.

Cilj ove rasprave bio je identificirati probleme, predstaviti moguća rješenja u svrhu predlaganja nadležnim ministarstvima, predstavnicima avio kompanija i svima onima koji su na bilo koji način uključeni u prijevoz putnika s invaliditetom u zračnom prijevozu jer obaveza je svih nas da učinimo sve što je u našoj moći da osobama s invaliditetom omogućimo što bolju i lakšu integraciju u društvo.

Ovim putem se u ime organizatora ove rasprave zahvaljujemo svima koji su aktivno sudjelovali u raspravi i svojim iskustvima i prijedlozima pridonijeli donošenju zaključaka, kao i svima nazočnima gostima te malobrojnim medijima koji su prepoznali značaj ovog događanja i stoga želimo izraziti svoje žaljenje što unatoč uloženim naporima od strane organizatora da kontaktira i zainteresira lokalne ali i nacionalne medije, medijska popraćenost nije bila na razini koju jedan ovakav humani događaj zaslužuje.

Vjerujemo kako smo organizacijom ove javne rasprave napravili jednu dobru i humanu gestu, koja je samo početak i nadamo se prvi korak u rješavanju ovoga problema.